Nieuws, feiten en achtergronden Terug naar nieuws overzicht

Pre-Tender wordt uitgebreid met Agents

Pre-Tender kan vanaf mei eveneens ingezet worden om aanbestedingen door te rekenen op effectiviteit en doelmatigheid. Hiervoor is het instrument uitgebreid met ‘Agents’ dit zijn geautomatiseerde spelers die verschillende karaktereigenschappen meekrijgen.

Een speler kan bijvoorbeeld een pure korte termijn strategie gericht op winstmaximalisatie spelen, terwijl een andere speler een langere termijn ‘break even’ strategie speelt en een derde speler vooral een goede reputatie wil vestigen. Door dergelijke geautomatiseerde spelers in verschillende aanbestedingen tegen elkaar te laten concurreren, ontstaat inzicht in het effect van een aanbesteding op het gedrag van marktpartijen en welke marktpartijen de grootste kans hebben om in een dergelijke markt boven te komen drijven. Zijn dit de korte-termijn ‘ratten’ of zijn dit de meer integere dienstverleners die het publieke belang hoog in het vaandel hebben geschreven?

Tijdens de UK Nationale Welfare to Work Conferentie, juli 2010 in Liverpool, heeft Arthur van de Meerendonk een demonstratie gegeven. De slides van deze presentatie kunt u hier downloaden.  Liverpool_W2W_UK_10_07.pdf